www.monokli.com
aktuális hírek az ökölvívás szerelemeseinek

Életrajz

Petrányi Zoltán
(Csepi)

Petrányi Zoltán 1966-ban született, 1979 óta foglalkozik ökölvívással. Azért kezdett bokszolni, mert társai folyamatosan csúfolták kövér testalkata miatt. Azt gondolta, ha bokszoló lesz, nem mernek majd gúnyolódni vele. Nagyon hamar beleszeretett a sportágba, több korosztályban, felnőttben is, megszerezte a Magyar Bajnoki címet. 30 éves korában átállt a profik táborába.

Első menedzsere Győri József volt, majd Rácz Félixhez szerződött. 1999-ben áltörést szenvedett, ezért két és fél évig nem versenyezhetett. Visszatérésére Veres László (Kótai Mihály WBF/IBO világbajnok menedzsere) szerzett egy veretlen ukrán ellenfelet. Óriási meglepetésre Csepi legyőzte Natioszovot, aki a vereség után visszavonult.

Ezzel kezdett felfele ívelni Csepi profi pályafutása. Ennek a győzelemnek is köszönhető, hogy lehetősége nyílt az első Magyar Profi nehézsúlyú bajnoki címért bokszolni. Szintén ennek a győzelemnek volt köszönhető, hogy Richel Hersisia (akkori WBF világbajnok) menedszere, WBB világbajnoki címmérkőzést ajánlott fel a részére. 2003 októberében került sor a mérkőzésre. A mérkőzés előtti napokban, a szervezők részéről anyagi gondok merültek fel, de ezt nem közölték a résztvevőkkel. A küzdelem, Hersisia fejelése és szabálytalan ütése következtében az első menetben véget ért, de Olaf Schöder közbenjárására a világbajnokot hirdették ki győztesnek. A mérkőzés után derült ki, hogy nem is világbajnoki címért, hanem a Holland Bajnoki övért léptek szorítóba. A Petrányi-team hazajutása is nehézzé vált, ugyanis Schröder a mérkőzés másnapján, a mérkőzésdíj kifizetése nélkül, távozott az egzotikus szigetről. Petrányi és edzője, öt napig saját költségen maradtak Curaccao szigetén, és csak nagy nehézségek árán tudtak hazakerülni.

2004-ben jött a következő címmérkőzés lehetősége, amikor a magyar bajnoki címet kellett megvédeni. A sok szabálytalansággal tarkított mérkőzést Rubin Olivér nyerte. Ezt követően sorozatos győzelmek következtek. 2005 júniusában Csepi ismét egy óriási lehetőséghez jutott. Mike Tyson legyőzője, Danny Williams ellen léphetett szorítóba, Manchesterben. Sajnos a lehetőség csak lehetőség maradt, mert a mérkőzés harmadik menetében tko-val győzedelmeskedett Williams.

2005-ben Csepi visszaszerezte a Magyar nehézsúlyú Bajnoki címet. A mérkőzést betegen vállalta. Elmondása szerint nem akarta lemondani, mert nem tudhatta, mikor kap megint lehetőséget. A tíz menetes győztes csata után, az öltözőben összeesett. Ekkor nagy riadalom keletkezett, mert a körülötte állók fejében a legrosszabb fordult meg. Csepit korházba szállították, ahol megállapították, hogy beteg szervezetét óriási megerőltetés érte, ezért volt a rosszullét. Az orvosok egy hónapos aktív pihenőt írtak elő. Ennek ellenére Csepi, érthetetlen módon, negyven nap múlva, egy veretlen 120 kg-os Norvég ökölvívó ellen lépett szorítóba. Az eredmény nem lehetett más, mint tko a második menetben. Két hónappal később, két győztes felhozó meccs után, következett az Univerzumos ko király, Denis Boytsov. A mérkőzés remekül kezdődött a láthatóan nagyon jó formában lévő Csepi számára, hisz az első menetet, ütést sem kapva, simán nyerte. A második menet ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, de a menet vége előtt hat másodperccel sajnos betalált Boystov jobbegyenese, aminek hatására Csepi padlóra került. Az esés következtében a jobb bokája eltört. A súlyos sérülést csak műtéttel és lemez behelyezéssel tudták helyre hozni. A műtőorvos, a következő fél évre, semminemű sporttevékenységet nem javasolt. Az orvosi javaslat ellenére (dacára) Petrányi három hónappal később TKO győzelemmel tért vissza, bizonyítva, hogy még nem karrierje végén tart.

Bár Petrányi mérlege jelenleg 34 győzelem 18 vereség. Minden idők második legjobb Magyar nehézsúlyú Profi öklözője. Legyőzői között csak olyanokat találunk, akik valóban az élmezőnybe tartoztak, mindegyikük komoly teljesítményt mutattak fel profi pályafutásukban:

 • Fred Westgees, IBO Interkontinentális bajnok nehézsúlyban
 • Joseph Chingangu, Julius Francissal és Wladimir Klitschkoval bokszolt bajnoki mérkőzéseket
 • Marco Guidelli, olasz cirkálósúlyú bajnok, WBU világbajnoki címért is bokszolt. Szoros mérkőzésen (Guidelli a negyedik menetben padlón volt) pontozással győzte le Petrányit
 • Alexander Jakob, Európa bajnok, WBF nehézsúlyú világbajnok
 • Muslim Biarslanov, WBO félnehézsúlyú interkontinentális bajnok, több világbajnoki mérkőzést is bokszolt, többek között Darius Michalchewski ellen
 • Pietro Aurino, Olasz cirkálósúlyú bajnok, Európa-bajnok, világbajnoki címmérkőzéseket bokszolt cirkálósúlyban a WBO-nál és a WBC-nél
 • Dirk Wallyn, több címe mellett az IBU nehézsúlyú világbajnoka is volt
 • Vincenzo Rossitto, olasz nehézsúlyú bajnok, IBF és a WBC nemzetközi bajnok
 • Christian Honhold, Német nehézsúlyú bajnok, Fritz Sdunek tanítványa. Szoros pontozással győzte le Petrányit
 • Firt Arslan, Európa-bajnok, WBO Interkontinentális bajnok
 • Richel Hersisia, WBF nehézsúlyú világbajnok, vitás körülmények között győzte le Petrányit
 • Aldo Colliander, még veretlen, pályafutása elején tart, e sorok írásakor 8 mérkőzésen van túl
 • Danny Williams, kiütötte Mike Tysont, sok címmérkőzést vívott sikerrel, a WBC nehézsúlyú címéért is ringbe szállhatott Wladimir Klicskó ellen

Tudni kell azt is, hogy Petrányi Zoltán mögött nem voltak olyan erős támogatók, amelyek lehetővé tették volna azt, hogy pályafutása kezdetétől rendesen felépítsék a karrierjét. Mérkőzései nagy részét idegenben vívta, és ez sokszor még teljesen egyértelműen nyertes helyzetekben is rossz végeredményt szült.
Petrányi Zoltán nem csupán az első nehézsúlyú Profi Magyar Bajnok, hanem minden idők második legeredményesebb Magyar profi nehézsúlyú bokszolója. Tekintettel ennek a súlycsoportnak az adottságaira, ezt a címet sokáig senki nem tudja majd elhódítani tőle.


Hurd legyőzte LarátVasárnap hajnalban összecsapott a WBA és az IBF nagyváltósúlyú világbajnoka; szoros volt.
Juhász Adrienn Európa-bajnokJuhász Adrienn aranyat szerzett a 22 éven aluli ökölvívók romániai Európa-bajnokságán, a +81 kilósok kategóriájában.
Wilder önként átadta a WBC övet JoshuánakIsmét vitathatatlan világbajnoka van a királykategóriában Anthony Joshua személyében.TV-ajánló
Sport1 | Sport2 | SportM | SportKlub | DigiSport | Eurosport | Eurosport 2
15:45 Sport 1 Sportverda
12:45 Sport 2 Darts
13:30 DIGI Sport 1 Tenisz
15:30 Eurosport 1 Snooker
15:30 Eurosport 2 Labdarúgás
Impresszum Levél nekünk Médiaajánlat www.monokli.com monokli@monokli.com
Küzdelem a spamelők ellen Magyar hungaroo.com - A magyar linkjegyzéke Magyar Honlap Linkek