www.monokli.com
aktuális hírek az ökölvívás szerelemeseinek
monokli.com publikálva: 2016. dec. 24., szombat, 09:24 15455 olvasás - 2 komment

Csókára, Harcsára és Bernáthra lecsaptak

AIBA közgyűlés, WSB draft
AIBA közgyűlés, WSB draft

A Genfi-tó partján tartotta rendkívüli, jubileumi közgyűlését az AIBA, egyszersmind sor került a WSB, a szövetség által működtetett félprofi világliga draftjára.

A Genfi-tó partján tartotta rendkívüli, jubileumi közgyűlését a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA), egyszersmind sor került a World Series of Boxing (WSB), a szövetség által működtetett félprofi világliga draftjára, a játékosbörzére. Utóbbin az öt magyar jelöltből hárman elkeltek.

A montreux-i közgyűlésen – amellett, hogy a szervezet megalapításának 70. évfordulóját, továbbá Vu Csing-kuo, a 2006 óta regnáló elnök ugyancsak 70. születésnapját ünnepelte – számos lényegbevágó döntés is született. Nem ilyen, hogy felvették a tagországok közé a Karib-tengerben fekvő Szent Márton-szigetet, s ezzel 201-re nőtt a tagállamok száma. Ennél jóval fontosabb, hogy a jövőben mind az öt pontozó értékelését figyelembe veszik a meccseken, eltörölve azt a gyakorlatot, hogy az ítészek közül három pontszámát választja ki véletlenszerűen érvényesnek a számítógép. A jövőben komputer sorsolja a pontozókat és a bírót a mérkőzésekre, nem pedig a bíróküldő bizottság delegálja őket, ezzel is csökkentve a riói olimpián is tapasztalt csalások lehetőségét. Az új rendszer közmegelégedésre debütált a novemberi, szentpétervári ifjúsági vb-n. 2017-ben a hamburgi férfi vb (augusztus 25.-szeptember 3.) és a jakutszki férfi Eb (Európától nyolc időzónára) a fő sportági esemény, utóbbi időpontja még ismeretlen, s felmerülhet még más jelentkező is. 

Jóllehet mindenki arra számított, hogy a rendkívüli közgyűlést az a nyilatkozatháború tematizálja, amelyet Ho Kim, a tavaly eltávolított ügyvezető igazgató és Vu elnök között zajlott a New York Times hasábjain, de erről szó sem esett a kongresszuson. (Távirati stílusban arról van szó, hogy a WSB 2010-es gründolásakor a félprofi világliga beindításához tízmillió dolláros segítséget nyújtott az AIBA-nak a Benkons MMC nevű bakui székhelyű cég kölcsön formájában, amelyet a mai napig nem fizetett vissza a világszövetség. Vu és a végrehajtó bizottság azt állítja, az egész ügyletet Ho intézte, s minderről az elnöknek nem volt tudomása, ezzel szemben a bukott dél-koreai sportvezető szerint minden az elnök tudtával, sőt, tevékeny részvételével zajlott. Ami tény: a tízmillió dolláros kölcsön folyósítása után szignifikánsan megnőtt az azeri bokszolók eredményessége a világversenyeken. Szintén tény, hogy a tízmillió dollárból 4,5 millió szőrén-szálán eltűnt, illetve a KPMG könyvvizsgáló cég átvilágítása kimutatta, hogy ekkora összeggel nem tudnak elszámolni az AIBA-nál.) 

Az esti gálaműsor fénypontja Vladimir Klicsko megjelenése és szívhez szóló beszéde volt. Kihirdették a különdíjasokat: az év bokszolója a riói olimpia üzbég 49 kilós bajnoka, Haszanboj Dusmatov, iiletve a brit Nicola Adams (női 51 kg, kétszeres olimpiai bajnok) lett. Magyarország képviseletében Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke és Győriné Tóth Zsuzsanna nemzetközi igazgató vettek részt az eseménysorozaton. 

Szerdán a szomszédos Lausanne-ban, az AIBA székhelyén tartották a hetedik idényét kezdő WSB draftját, amelyre a MÖSZ Csóka Nándort (52 kg), Varga Miklóst (60), Bacskai Balázst (69), Harcsa Zoltánt (75) és Bernáth Istvánt (+91) jelölte. Némi meglepetésre a tavaly a venezuelai csapatban szereplő népszerű Bacskai és a korábban már megszűnt milánói franchise-t erősítő Varga, a két rutinos harcos nem kelt el, ugyanakkor a londoni British Lionhearts, az Oroszlánszívűek gárdája kiválasztotta az újonc Csókát és megtartotta a legutóbb is a briteknél szolgáló Harcsát, míg a marokkói Atlas Lions, az Atlasz-hegység Oroszlánjai lecsaptak a korábban az asztanai klubban megforduló Bernáthra. 

A 2017-es szezont az eddigi 16 helyett már csak 12 csapat kezdi meg, ami bizonyos anyagi problémákra enged következtetni. A 12 franchise-t földrajzi alapon három csoportba osztották, az amerikai csoportba az Argentina Condors, a címvédő Cuba Domadores, a Caciques Venezuela és a még névvel sem rendelkező kolumbiai franchise került, az európaiba a marokkói Atlas Lions, a francia The Fighting Roosters (Harcos Kakasok), a British Lionhearts (Oroszlánszívűek) és az Italia Thunder (Villámlás) került, míg az ázsiaiba az ugyancsak még névtelen orosz csapat, a kazah Astana Arlans (Farkasok), a China Dragons (Sárkányok) és az üzbég Uzbek Tigers (Tigrisek). A legtöbb csapat hazai erőkből építkezik, csak a britek, marokkóiak, franciák és venezuelaiak dolgoznak „hozott anyagból”.
Értékelés: (Eddig 3 szavazat érkezett)
Ez elég gyenge lett... 1 Harmatos kis írás... 2 Adok még egy lehetoséget... 3 Alaposabb munkát várok el... 4 Nem ártana jobban tájékozódni a témával kapcsolatban... 5 Elmegy, bár vannak hiányosságok... 6 Elég jól sikerült... 7 Szépen kidolgozott, korrekt írás... 8 Teljesen belefedkeztem az olvasásba... 9 Ha minden cikk ilyen lenne... :) 10

Szólj hozzá!!
Név:
E-mail cím:
Regisztráció
Belépés
Regisztráció lépései:
1. Kérem adjon meg egy felhasználói nevet és egy email címet!
2. Kattintson a "Regisztráció" menügombra!
3. Az e-mailben kapott linken keresztül aktiválhatja a regisztrációját!
4. Kattintson a belépés gombra!
Megmondóbox:
BB kódok: [b]félkövér[/b] [u]aláhúzott[/u] [i]dőlt[/i]
Elküld
Frissít
Fordít
Hozzászólások: ( 2 hozzászólás érkezett )
2 GYULA.01 2017-01-23 16:24:33
Drymik! Ha egy kicsit is képbe lennél a dolgokkal akkor tudnád, hogy a wsb-ben a világ legjobb ökölvívói vesznek részt!!! Ez óriási lehetőség a srácok számára, hogy felkészüljenek egy komoly világversenyre! Legalább keresnek egy kis pénzt is, mert itthon éhen halnak!
1 drymik 2016-12-24 15:51:43
Bebizonyosodott ismét, hogy az AIBA-t hozzá nem értő víz fejek irányították eddig is. Én elég régen bíráskodtam az amatőröknél, de annak idején fel sem merült, hogy nem az öt pontozó eredménye számit, és hogy nem sorsolták volna a bírókat .Az is bebizonyosodott, hogy a WBS egy olyan alkalmatlan versenyformát tömörítő szervezet, amelyik az AIBA nak lett volna hivatott pénzt csinálni. Se nem profi, se nem amatőr ,hanem egy eleve halálra itélt öszvér megoldás ! Nem véletlen , hogy hamarosan elfogynak a csapatok. Egyszóval az amatőr boksz érdektelenségében jelentősen közre hat, hogy a vezetők a haszonszerzést tartják elsődlegesnek nem magát a sportág szolgálatát .Sajnos ez a szemlélet leágazik a nemzeti szövetégeke szintjére is ahol szintén ezek a jelenségek uralkodnak el. Nem csodálkoznék ha ilyen formán az ökölvívás kikerülne az olimpiai sporágak közül. A profik és amatőrök együtt szerepeltetése pedig ugyan csak a hozzá nem értés eklatáns példája. A profi boksz egyértelműen egy másik sportág akár tetszik egyeseknek , akár nem !


Legolvasottabb

Világranglista a célKis Máté meccse, valamint Kispál-Görbics összecsapás február 16-án.
Gassiev lesz Usyk ellenfeleKialakult a cirkálósúlyú szupertorna, a World Boxing Super Series (WBSS) döntője, ahol mind négy jelentős vb-öv terítékre kerül.
GGG/Canelo II május 5-énHivatalosan is bejelentették, miszerint május 5-én ismét megküzd egymással Gennady Golovkin és Saul Alvarez.TV-ajánló
Sport1 | Sport2 | SportM | SportKlub | DigiSport | Eurosport | Eurosport 2
08:00 Sport 1 Labdarúgás
09:30 Sport 2 Labdarúgás. FA-kupa, nyolcaddöntő, öf
08:50 DIGI Sport 1 Labdarúgás
09:30 Eurosport 1 Alpesi sí
09:15 Eurosport 2 Jégkorong
Impresszum Levél nekünk Médiaajánlat www.monokli.com monokli@monokli.com
Küzdelem a spamelők ellen Magyar hungaroo.com - A magyar linkjegyzéke Magyar Honlap Linkek