www.monokli.com
aktuális hírek az ökölvívás szerelemeseinek
Gregor László publikálva: 2016. nov. 9., szerda, 15:10 5201 olvasás - 0 komment

Riport Sáfár László mesterrel

Sáfár mester
Sáfár mester

A magyarországi harcművészet és shotokan karate kiemelkedő személyisége, Sensei Sáfár László IX.DAN Békéscsabán – szombaton és vasárnap - tartotta országos edzőtáborát.

A tábort az igazi „Sáfáros” szemlélet jellemezte, hiszen nagy szellemi és fizikai összpontosítást igényelt a résztvevőktől. Az A.J.K.A. (American JKA Karate Association) nemzetközi főinstruktora, egyben a magyarországi szervezet vezetője mindig szívesen nyilatkozik terveiről, munkájáról, a harcművészetben meghatározó hitvallásáról. A mostani táborban a megszokottnak mondható gyakorlatok mellett kiemelkedő szerepet kapott a helyes légzéstechnika, és alkalmazása, amely az oktatás rendkívül magas szintjét jelenti. A második edzés után ültünk le egy beszélgetésre.

- Tisztelt Sáfár Sensei! Talán folytassuk úgy ezt a riportot, ahogyan ezt egy éve abbahagytuk. Akkor jubileumot ünnepelt az A.J.K.A., útravalót fogalmazott meg a tanítványoknak, s tervezte, hogy a Testnevelési Egyetemen új utat keres a karaténak az iskolai oktatásba beépítésének terén. Úgy hallottuk, ez a törekvés siker elé néz…
- Nagyon sokat dolgozunk rajta, és Palkovics László oktatási államtitkár is segít benne. Ő második danos karate mesterünk, évek óta együtt dolgozunk, Ő szövetségünk elnöke is. Mint tanító típusú ember látja ebben az értékékeket benne, milyen fontos lehet az ember fejlődésében, az egészség fenntartásában. Nem csak az önvédelem, vagy a küzdelem szempontjából, hanem az emberi személyiség fejlesztés szempontjából is. Talán ez utóbbi fontosabb, mint akármi. Az szeretném, hogy azok az emberek, akikkel foglalkozunk, legyenek jobb emberek. Jobbak a családjukkal, a környezetükkel, jobbak az élet minden területén.
- Sikerült jelentősen előre lépni? Látszik már, mikor végződik a folyamat?
- Igen!A programok elkészültek, készen vannak, az elfogadtatás előtt állnak, el fog kezdődni. Néhány iskolában, például Zala megyében, már működik. Öt iskolában 150 tanítvánnyal foglalkozik egy instruktorunk, és a testnevelés programjaként oktatják.
- Ehhez szakemberek is kellenek. Lesz e elégséges számú edző, aki nem csak jó karatés, hanem át is tudja adni a tudást a gyerekeknek?
- Jogos a kérdés. Nagyon régen megtanultam, hogy rossz karate, harcművészet nincs, csak rossz tanító. A tanítók színvonala, képessége a legfontosabb! Nagyon erősen dolgozok ezen, nem csak Magyarországon, hanem szerte a világban, hogy jó oktatókat neveljek ki. Ez a mostani edzőtábor is igazából erről szól. Próbálok olyan újdonságokat, alapokat átadni, amit nem kapnak minden edzésen, a mindennapi életben. Több mint 25 évig dolgoztam sport egyetemen, sokat kutattunk, amit én átadok, azt senki nem tudja megcáfolni. Azon vagyok, hogy tanítványaim minőségi tanítók legyenek.
- Elnézve a legközelebbi tanítványokat, ők is egyre idősebbek. lesz e harmadik generáció ebben az edzői kollektívában?
- Dolgozunk ebben is, hiszen van jó pár fiatal, huszonévesünk, akik bent vannak abban a két éves programban, amelyben 24 különböző témában folyik az oktatás. Minden hónapban egy foglakozást tartunk, elméletet és gyakorlati edzést. Ők lesznek majd az edzői utánpótlás.
- Sáfár Sensei jövőre betölti nyolcvan évét. Lesz a mai edzők közül olyan, aki azt a hatalmas munkát át tudja majd venni, a megkezdett úton tovább tudjanak haladni?Ha egy embertől függ egy rendszer , az veszélyeket rejt magában, ha az a meghatározó személyiség kiesik…
- Így járt a JKA Sensei Nakayama halálával. Kérdeztem annak idején Tőle: „Sensei, Te amúgy félsz valamitől”.Ő azt válaszolta: „Egy dologtól félek. mi történik a karatéval, ha én meghalok.” S pontosan az történt. A JKA öt részre szakadt. Hogy ez ne történjen így nálunk, alapszabályt módosítottunk. Létrehoztunk egy Technikai Bizottságot 7 danos mesterekből, és Amerikában, Indiában, Európában, -Magyarországon – s Ők majd döntenek arról, hogy ki veszi majd át a helyemet. de.. Én nem megyek sehova sem. Én itt maradok örökre! Mi tanultunk a JKA példájából, s nem akarjuk, hogy ez velünk is megtörténjen.
- A délelőtti és a délutáni edzés egyaránt sokat kivett a tábor résztvevőiből fizikálisan. Mi a fontosabb a karatéban, a fizikai felkészültség vagy a technika?Mi a helyes arány?
- Ez igen egyszerű dolog. A technikát nem tudja megtanulni, ha nincs helyén fizikálisan. A fizikum része a technikának, a karate nagyon nagy fizikai, szellemi és lelkierőt követel, ha valaki fejlődni akar. nem úgy van, hogy ha fekete öves, nidan, sandan vagy, akkor ne csinálj semmit, hanem azt követeli meg, hogy egyre jobb legyél. Az izzadás, a fáradtság része a javulásnak.
- Nemrégiben, nyáron tartott egy nagy tábort Békés megyében, Gyulán, és alig három hónapra rá ismét itt, megyénkben köszönthettük. Ez egy új koncepció része, vagy csak a véletlen műve.
-Ez egy koncepció, ami most alakítottunk ki. Úgy tervezzük, hogy ettől fogva rendszeresen Békéscsabán lesz az A.J.K.A. országos edzőtábora. Minden évben tartunk majd itt tábort, jövőre betesszük az eseménynaptárba, most is szép létszámmal jöttünk össze.


Értékelés: (Eddig 1 szavazat érkezett)
Ez elég gyenge lett... 1 Harmatos kis írás... 2 Adok még egy lehetoséget... 3 Alaposabb munkát várok el... 4 Nem ártana jobban tájékozódni a témával kapcsolatban... 5 Elmegy, bár vannak hiányosságok... 6 Elég jól sikerült... 7 Szépen kidolgozott, korrekt írás... 8 Teljesen belefedkeztem az olvasásba... 9 Ha minden cikk ilyen lenne... :) 10

Szólj hozzá!!
Név:
E-mail cím:
Regisztráció
Belépés
Regisztráció lépései:
1. Kérem adjon meg egy felhasználói nevet és egy email címet!
2. Kattintson a "Regisztráció" menügombra!
3. Az e-mailben kapott linken keresztül aktiválhatja a regisztrációját!
4. Kattintson a belépés gombra!
Megmondóbox:
BB kódok: [b]félkövér[/b] [u]aláhúzott[/u] [i]dőlt[/i]
Elküld
Frissít
Fordít
Hozzászólások: ( Még nem érkezett hozzászólás... )
Még nem érkezett hozzászólás...

Legfrissebb


Juhász Adrienn Európa-bajnokJuhász Adrienn aranyat szerzett a 22 éven aluli ökölvívók romániai Európa-bajnokságán, a +81 kilósok kategóriájában.
Wilder önként átadta a WBC övet JoshuánakIsmét vitathatatlan világbajnoka van a királykategóriában Anthony Joshua személyében.
Szeptemberre halaszthatják a GGG-Canelo visszavágót?Elhalasztják? Logikus döntésnek látszik, mindjárt mondjuk, hogy miért az!TV-ajánló
Sport1 | Sport2 | SportM | SportKlub | DigiSport | Eurosport | Eurosport 2
10:00 Sport 1 Televíziós vásárlás
09:15 Sport 2 Labdarúgás
10:25 DIGI Sport 1 Köz/vetítők
10:30 Eurosport 1 Labdarúgás
10:30 Eurosport 2 Kerékpár
Impresszum Levél nekünk Médiaajánlat www.monokli.com monokli@monokli.com
Küzdelem a spamelők ellen Magyar hungaroo.com - A magyar linkjegyzéke Magyar Honlap Linkek